Stories of the Warriors of Light - Second Shuhadaa

Dec 18, 2007 by: zen non

Kisah Para Shuhadaa’ di Bosnia, 1992 – 1995
(diterjemahkan dari Stories of the Shuhadaa` of Bosnia 1992-1995 keluaran Azzam Publications)
English version available here
Audio version (English)

Shuhadaa' Kedua
ABU SAIF ASH-SHAHRANI & ABU HAMAD AL-OTAIBI
Saudi Arabia

Pengkhabaran pertama.

Terbunuh pada tahun 1993 semasa operasi ketenteraan mempertahankan sebuah kota Muslim daripada serangan puak Serbia. Usia mereka adalah di awal 20-an.

"Mereka mencintai di antara satu sama lain di dunia ini, dan mereka akan mencintai di antara satu sama lain di akhirat nanti."

Abu Saif adalah seorang tentera kerajaan Arab Saudi. Suatu hari ibunya melihat berita yang melaporkan penghapusan Muslim Bosnia. Beliau lantas berkata kepada Abu Saif, "Anakku bangun dan pergi! Lihatlah apa yang mereka lakukan; mereka membunuh saudara-saudaramu dan memperkosa saudari-saudarimu. Anakku, bangkitlah dan pergilah, aku tak mahu melihat engkau lagi!"

Abu Saif pun mengembara ke Riyadh di mana dia bertemu rakan seperjalanannya, Abu Hamad Al-Otaibi. Mereka berdua kemudiannya mengembara ke Bosnia. Selepas menempuh perjalanan yang sukar dan panjang, mereka tiba di perkhemahan tentera Mujahidin pada suatu hari Rabu. Ketika itu mereka berdua telah menjadi sahabat yang karib. Kecintaan mereka berdua diperakui oleh semua Mujahidin yang berada di situ. Setelah melengkapi tempoh latihan, mereka kemudiannya sampai di perbatasan perang di sebuah kampung bernama Biala-Bucha juga pada suatu hari Rabu.


Pada malam pertama di perbatasan, Abu Khalid Al-Qataree (RA) mengisahkan apa yang telah berlaku, "Abu Hamad menemuiku pada jam 1 pagi, mengejutkanku dari tidur seraya berkata,'Abu Khalid, bangunlah! Satu solat pada malam ini adalah lebih baik dari dunia dan seisinya.' Akupun bangun lalu berwudu'. Bila aku kembali, Abu Hamad tidak kunampaki, dan kemudiannya aku menemui beliau di dalam sebuah bilik kecil menyimpan senjata di satu sudut rumah. Kulihat Abu Hamad sedang bersolat, menangis dan berdoa, 'Allahumarzuqni -Shahadah, Allahumar - zuqni - Shahadah, (YA ALLAH kurniakanlah aku dengan syahid! O' YA ALLAH kurniakanlah aku dengan syahid!)"

Abu Hamad datang ke Bosnia walaupun beliau sedang sakit yang teruk, di mana penyakitnya menyebabkan beliau mengalami tidak tidur malam akibat menahan derita kesakitan. Beberapa orang sahabat Mujahidin pernah mendengar beliau menangis dan menghantukkan kepala ke dinding di tengah malam. Abu Hamad selalu membawakan air dari perigi untuk sahabat-sahabatnya, tanpa mengira samada giliran tugas beliau atau tidak.

Suatu malam, puak Serbia melancarkan serangan ke kampung itu. Maka Mujahidin pun keluar menentang mereka. Abu Saif berada di hadapan kumpulan tersebut manakala Abu Hamad bertempat di belakang. Sebutir peluru 120mm terkena Abu Hamad. Ianya menembusi mulut dan kerongkong Abu Samad.Abu Hamad lantas jatuh, beliau sempat meluruskan jari telunjuknya sebanyak tiga kali dan mengekalkannya lurus pada kali yang ketiga sebelum rohnya diambil oleh ALLAH. Semua Mujahidin lain bersetuju untuk merahsiakan kematian beliau daripada Abu Saif kerana Abu Saif pasti akan berduka apabila mendengar berita itu nanti.

Selepas letupan itu, Abu Saif menemui saudara-saudara lain dan terus menanyakan mereka tentang Abu Hamad. Para Mujahidin menjawab bahawa Abu Hamad telah kembali ke kampung dan beliau meninggalkan sepucuk mesingan PK kepada Abu Saif. Mendengar sedemikian, Abu Saif sangat gembira dan menerima mesingan itu. Di dalam operasi selanjutnya, Abu Saif yang berada di hadapan telah membunuh ramai penentang-penentang Serbia dengan mesingan Abu Hamad sebelum dia ditembak dua kali di kepala dan satu kali di jantungnya. Beberapa ketika Abu Saif merenung sesuatu di langit. Sahabat-sahabat kehairanan melihat apa yang dilakukan oleh Abu Saif. Kemudian Abu Saif jatuh di dalam keadaan bersujud, tangannya masih memegang mesingan Abu Hamad. Beliau berada di dalam kedudukan itu selama beberapa saat, menyebut, "ALLAHU AKBAR! ALLAHU AKBAR!" Seorang sahabat cuba mengambil mesingan itu dari tangan beliau, akan tetapi pegangannya begitu kuat. Beliau tidak melepaskan langsung senjata itu sehinggalah nyawanya melayang.


Abu Saif dan Abu Hamad disemadikan bersama di dalam sebuah kubur pada hari Rabu, seperti dua orang Sahabat yang syahid di dalam peperangan di waktu Rasullullah SAW. Rasullullah SAW bersabda, "Mereka mencintai di antara satu sama lain di dunia ini, dan mereka akan mencintai di antara satu sama lain di akhirat nanti."

Filed under: ,