Resipi Siakap Kukus / Steamed Barramundi Recipe
Nov 18, 2010 by: zen non
Resipi Siakap Kukus
Bahan-bahan
Ikan siakap
Minyak zaitun/minyak sayuran
Minyak bijan - satu/dua sudu
Daun kunyit - 1 helaian yang lebar
4 tangkai daun bawang - potong yang bawahnya sahaja
5 tangkai daun ketumbar (juga dikenali sebagai daun saderi)- potong bahagian atas sahaja (Awas! jangan beli daun sup pula - dua-dua daun ni agak seiras)
Halia - seketul besar (lagi bagus guna halia muda)
Bawang merah - beberapa biji (6/7)
Kicap cair - 100 ml
Garam
Limau
Kertas aluminium
1. Ikan siakap dibuang sisik dan dibersihkan serta dicuci dengan limau untuk menyegarkan bau ikan.
2. Toskan ikan.
3. Sementara itu, potong bawang merah, halia dan daun ketumbar halus-halus kemudian digaulkan sekali semuanya. Selepas ini, campuran ini dipanggil gaulan halia.
4. Campurkan kicap cair dengan minyak bijan, terlalu banyak minyak bijan akan menghapuskan bau masakan yang enak.
5. Bentangkan kertas aluminium. Lebar kertas agak-agak cukup untuk balut ikan. Kemudian bentangkan pula daun kunyit di atasnya.
6. Letak ikan di atas daun kunyit dan sapu minyak zaitun pada bahagian atas. Sapu garam ke seluruh bahagian atas ikan.Agak-agak jumlahnya supaya tidak masin sangat.
7. Angkat ikan dan letakkan gaulan halia di atas daun kunyit dengan rata. Curahkan sepertiga campuran kicap cair dan minyak bijan ke semerata daun kunyit dengan sudu. Titiskan beberapa titik limau di atasnya.
8. Letakkan bahagian ikan yang berminyak di atas gaulan halia pada daun kunyit.
9. Sapukan minyak zaitun dan garam di bahagian dalam dan atas ikan pula.
10. Gaulan halia diletakkan secara rata ke bahagian dalam dan atas ikan kemudian dicurahkan campuran kicap cair kepada bahagian-bahagian tersebut. Titiskan juga air limau seperti di atas.
11. Balut ikan dengan berhati-hati. Pastikan kicap tidak ada ruang untuk meleleh keluar terutamanya di bahagian ekor.
12. Didihkan air di dalam pengukus dan letakkan ikan di di dalam pengukus lalu ditutup apabila wap terhasil.
13. Waktu menunggu ikan masak ialah 20 minit tepat.
*Brokoli dan bendi juga boleh distim di atas ikan pada minit ke-17 sebagai ulam sayur.
Voila! Selamat menjamu selera.
(resipi ini bukan asli. Resipi ini kuubahsuai daripada resipi asal dari sini)
Steamed Barramundi Recipe
Ingredients
Barramundi
Olive oil/Vegetable oil
Sesame seed oil - one or two spoonful
A large piece of turmeric leaf
4 bulbs of spring onion
5 stalks of coriander leaves
1 big bulk of ginger
a few pieces of shallot (6/7)
100ml of light soy sauce
Salt
Lime
Aluminium foil
1. Clean the barramundi from its scales and gutted it out. Clean with lime to freshen up its smell.
2. Dry the fish.
3. Meanwhile, cut ginger, shallots, spring onion and into small pieces and mix them together.It is called ginger mixture from now on.
4. Mix light soy sauce with sesame seed oil. Too much sesame seed oil will not be a good idea.
5. Spread the aluminium foil, large enough to fold the fish later. Spread the turmeric leaf on top of it.
6. Place the fish on top of the turmeric leaf and sweep olive oil all over the top part. Then salted it considerately.
7. Pick up the fish and then spread the ginger mixture over the turmeric leaf. Pour a third of the mixed soy sauce all over the ginger mixture. Put a few drops of lime juice too.
8. Place the oiled part of the fish on top of the ginger mixture.
9. Now sweep some olive oil and salt on top and in the inner part of the barramundi.
10. Do step 7 on the inner and top part.
11. Carefully wrap the fish. Make sure there is no room for soy sauce to leak especially at the tail.
12. Steam water in the steamer and put in the fish after the water is boiled.
13. Waiting time for the fish to be completely cooked is 20 minutes sharp.
*Broccoli and lady's finger can be steamed also at the 17th minute to add vege to the menu.
Voila! Enjoy the meal.
(This is not an original recipe. This recipe is modified by me from here)
Bahan-bahan
Ikan siakap
Minyak zaitun/minyak sayuran
Minyak bijan - satu/dua sudu
Daun kunyit - 1 helaian yang lebar
4 tangkai daun bawang - potong yang bawahnya sahaja
5 tangkai daun ketumbar (juga dikenali sebagai daun saderi)- potong bahagian atas sahaja (Awas! jangan beli daun sup pula - dua-dua daun ni agak seiras)
Halia - seketul besar (lagi bagus guna halia muda)
Bawang merah - beberapa biji (6/7)
Kicap cair - 100 ml
Garam
Limau
Kertas aluminium
1. Ikan siakap dibuang sisik dan dibersihkan serta dicuci dengan limau untuk menyegarkan bau ikan.
2. Toskan ikan.
3. Sementara itu, potong bawang merah, halia dan daun ketumbar halus-halus kemudian digaulkan sekali semuanya. Selepas ini, campuran ini dipanggil gaulan halia.
4. Campurkan kicap cair dengan minyak bijan, terlalu banyak minyak bijan akan menghapuskan bau masakan yang enak.
5. Bentangkan kertas aluminium. Lebar kertas agak-agak cukup untuk balut ikan. Kemudian bentangkan pula daun kunyit di atasnya.
6. Letak ikan di atas daun kunyit dan sapu minyak zaitun pada bahagian atas. Sapu garam ke seluruh bahagian atas ikan.Agak-agak jumlahnya supaya tidak masin sangat.
7. Angkat ikan dan letakkan gaulan halia di atas daun kunyit dengan rata. Curahkan sepertiga campuran kicap cair dan minyak bijan ke semerata daun kunyit dengan sudu. Titiskan beberapa titik limau di atasnya.
8. Letakkan bahagian ikan yang berminyak di atas gaulan halia pada daun kunyit.
9. Sapukan minyak zaitun dan garam di bahagian dalam dan atas ikan pula.
10. Gaulan halia diletakkan secara rata ke bahagian dalam dan atas ikan kemudian dicurahkan campuran kicap cair kepada bahagian-bahagian tersebut. Titiskan juga air limau seperti di atas.
11. Balut ikan dengan berhati-hati. Pastikan kicap tidak ada ruang untuk meleleh keluar terutamanya di bahagian ekor.
12. Didihkan air di dalam pengukus dan letakkan ikan di di dalam pengukus lalu ditutup apabila wap terhasil.
13. Waktu menunggu ikan masak ialah 20 minit tepat.
*Brokoli dan bendi juga boleh distim di atas ikan pada minit ke-17 sebagai ulam sayur.
Voila! Selamat menjamu selera.
(resipi ini bukan asli. Resipi ini kuubahsuai daripada resipi asal dari sini)
Steamed Barramundi Recipe
Ingredients
Barramundi
Olive oil/Vegetable oil
Sesame seed oil - one or two spoonful
A large piece of turmeric leaf
4 bulbs of spring onion
5 stalks of coriander leaves
1 big bulk of ginger
a few pieces of shallot (6/7)
100ml of light soy sauce
Salt
Lime
Aluminium foil
1. Clean the barramundi from its scales and gutted it out. Clean with lime to freshen up its smell.
2. Dry the fish.
3. Meanwhile, cut ginger, shallots, spring onion and into small pieces and mix them together.It is called ginger mixture from now on.
4. Mix light soy sauce with sesame seed oil. Too much sesame seed oil will not be a good idea.
5. Spread the aluminium foil, large enough to fold the fish later. Spread the turmeric leaf on top of it.
6. Place the fish on top of the turmeric leaf and sweep olive oil all over the top part. Then salted it considerately.
7. Pick up the fish and then spread the ginger mixture over the turmeric leaf. Pour a third of the mixed soy sauce all over the ginger mixture. Put a few drops of lime juice too.
8. Place the oiled part of the fish on top of the ginger mixture.
9. Now sweep some olive oil and salt on top and in the inner part of the barramundi.
10. Do step 7 on the inner and top part.
11. Carefully wrap the fish. Make sure there is no room for soy sauce to leak especially at the tail.
12. Steam water in the steamer and put in the fish after the water is boiled.
13. Waiting time for the fish to be completely cooked is 20 minutes sharp.
*Broccoli and lady's finger can be steamed also at the 17th minute to add vege to the menu.
Voila! Enjoy the meal.
(This is not an original recipe. This recipe is modified by me from here)
Thank you, I've just been looking for information about this subject for a while and yours is the greatest I have found out so far. However, what concerning the conclusion? Are you positive in regards to the supply?
My blog ... book of rah online