Stories of the Warriors of Light - First Shuhadaa'

Dec 2, 2007 by: zen non

Kisah Para Shuhadaa’ di Bosnia, 1992 – 1995
(diterjemahkan dari Stories of the Shuhadaa` of Bosnia 1992-1995 keluaran Azzam Publications)
English version available here
Audio version (English)


Shuhadaa' Pertama

ABUZ-ZUBAIR AL-MADANI

Al-Madinah Al-Munawarrah
Pengkhabaran kedua

Terbunuh semasa operasi mempertahankan Lapangan Terbang Sarajevo daripada serangan puak Serbia pada bulan Oktober tahun 1992.

Dilahirkan dan dibesarkan di Madinah, cinta pada Islam mengisi hari-hari mudanya. Bertahun-tahun masa yang dihabiskan oleh Abuz-Zubair dengan mempelajari dan menyebarkan agama Allah menjadikan beliau seorang yang dikenali di Madinah. Kemudiannya beliau mengembara ke Afghanistan untuk membantu para Mujahidin Afghanistan berperang di jalan Allah. Beliau turut serta berjuang sewaktu kota Kabul di pergunungan Hindu Kush, Jalalabad di timur dan Jaajj ditawan semula dari tentera Soviet.

Selepas penawanan kota Kabul Abuz-Zubair pulang ke Madinah selama beberapa bulan. Dengan anugerah suara merdu yang dimiliki, beliau menerbitkan sebuah kaset audio berkenaan kematian sahabat-sahabat mujahidin di Afghanistan. Nama kaset tersebut adalah 'Qawaafil-us-Shuhadaa' (Kabilah Para Syahid).

Jiwa beliau senantiasa menginginkan satu perkara sahaja, iaitu mati syahid. Suatu ketika beliau pernah ditanya, “mengapakah kamu terburu-buru untuk mati syahid, sedangkan sumbangan pada agamamu masih sedikit?”. Beliau menjawab, “Apa yang telah diberikan oleh saudara-saudaraku yang telah mati sebelumku untuk Islam. Hanya jiwa kami yang paling bernilai untuk diberikan.”

Menjelang musim panas tahun 1992, beliau terdengar berita penganiayaan umat Islam di Balkan. Bersama dengan saudaranya Abul-Abbas, beliau tiba di Bosnia. Selama dua bulan mereka berada di Bosnia sehinggalah peristiwa mempertahankan Lapangan Terbang Sarajevo. Peperangan itu amat hebat. Ramai pejuang meninggalkan medan peperangan kecuali Abuz-Zubair dan Abul-Abbas. Mereka terus berada di sana dan berjuang hingga ke titisan darah terakhir mempertahankan Lapangan Terbang Sarajevo dari serangan tentera Negara-Negara Bersekutu Mesir. Akhirnya jiwa mereka gugur syahid di medan perjuangan.

Doa kami agar mereka diterima Allah SWT sebagai para Shuhadaa’ dan dimasukkan ke dalam syurga paling tinggi di antara para Nabi, Shuhadaa’, dan di samping mereka yang alim dan benar.

bersambung..

Filed under: ,